TIENSTAPPENPLAN       Registratienummer aanvragen (gratis)

Spaanse belastingen

Door reorganisaties en Europese regelgeving begint de Spaanse belastingwetgeving sterk te lijken op die in Nederland. Hoe anders was het ooit?


De oude situatie

Een slechte administratie stond garant voor belastingontduiking. De mentaliteit van de gemiddelde Spanjaard is er een van 'carpe diem' en 'manana es u otre dia'. Oftewel; 'geen zorgen voor morgen'.

Belasting betalen is niet leuk maar een noodzakelijk kwaad. De Spanjaard geeft minimaal 20% van zijn inkomen niet op aan de belasting, de tarieven waren bovendien ook een stuk gunstiger dan in andere landen van de EU.


EU regelgeving

Volgens velen komt er niet veel goeds voort uit de EU, diegenen die geconfronteerd worden met het betalen van belasting (wie niet?) voelen harde klappen.
Door het koppelen van bestanden, uitbreiden van geautomatiseerde systemen en het uitwisselen van informatie met andere EU landen wordt het steeds moeilijker 'negra' te betalen.


Huidige situatie

Er zijn drie waarden die aan uw huis 'gehangen' kunnen worden.

De eerste is laag, dikwijls de opgerente ontwikkelingswaarde van het object. Deze waarde wordt door gemeenten ter hand genomen om de lokale lasten en de plus valia te berekenen.

De verkoopwaarde is duidelijk, datgene wat u voor uw huis krijgt als u het verkoopt. Dan rest nog de waarde die in de officiele stukken wordt opgenomen: de 'escritura waarde'. De koopovereenkomst en de stukken die de overheid onder ogen krijgt. Over deze waarde wordt de overdrachtswaarde berekend die de koper moet betalen.
Omdat dat 7% is loont het de moeite om 30.000 euro niet op te geven, scheelt twee mille. Voor de verkoper is er een nog groter voordeel, die betaalt er geen belasting over. Dat doordat iedereen dat doet het effect eigenlijk weg is deert de Spanjaard niet, het spel wordt gespeeld.
Soorten belastingen

Rondom het huis hebben we het over diverse belastingen, elders op deze site ziet u meer over het onderscheid dat gemaakt kan worden namelijk die voor kopers en die voor verkopers.


Zeg achteraf nooit: "dat wist ik niet!"

Met HipoteCasa altijd de kat uit de boom en zeker niet in de zak!

contact pagina