TIENSTAPPENPLAN       Registratienummer aanvragen (gratis)

Plus Valia

Als u uw huis in Spanje verkoopt moet u belasting (plus valia) betalen over de waarde stijging van de grond, in de praktijk niet zo'n hoog bedrag. De gemeente bepaald wat u moet afdragen. U moet echter ook een deel van de winst afstaan. Dat geldt ook voor residenten, de Spaans belastingplichtige betaalt echter via een andere berekening en daardoor ook bijna altijd minder.

Vanaf 2007 is het percentage dat u moet afdragen aan winstbelasting (iets anders dus dan de Plus Valia) gedaald van 35 naar 18%, dit percentage gold al voor Spanjaarden. De EU heeft de ongelijke behandeling van residenten en non-residenten deels aangepakt. De winstbelasting is dus een percentage van de winst die u op het huis heeft gemaakt, u mag echter wel de gemaakte kosten aan verbeteringen aftrekken van de winst, het overleggen van bonnetjes is wel een voorwaarde.

Omdat veel buitenlanders de winstbelasting niet betaalden wordt er 3% (was tot voor kort 5%) van de verkoopprijs ingehouden en afgedragen. Zo voorkomt de Spaanse overheid gelden mis te lopen.


Herinvesteren als resident

Ingezetenen kunnen de overwaarde ook inbrengen in een nieuw huis, dat bespaart winstbelasting, dit geldt echter weer niet voor non-residenten.
Ben je geen ingezetene dan mag je de 3%, die altijd wordt ingehouden bij verkoop, terugvragen mits je altijd vermogensbelasting hebt betaald. Echter, alleen als je geen winst hebt gemaakt of de belasting op de winst lager is dan de ingehouden 3%. In het laatste geval vindt er een verrekening plaats.

In de praktijk komt dit dus niet voor want wie verkoopt er zijn huis zonder winst? Daarnaast betaalt bijna niemand vermogensbelasting.


Verschil residenten en niet-residenten

De winstbelasting is dus gedaald naar 18% (de voorheffing van 5 naar 3%.) In de praktijk zal er geen verschil zijn, die 3% van de verkoopprijs (Escrituraprijs om exact te zijn) is vaak minder dan de 18% maar let op, als u een ander huis koopt in Spanje krijgt u vanzelf weer te maken met de belasting want u bent verplicht de berekening uit te laten voeren.

Zowel residenten als non-residenten verwerken de Plus Valia en de winstbelasting die zij moeten betalen in de verkoopprijs of bedingen dat de koper een deel 'zwart' betaalt aan de verkoper. Er is echter een Spaanse wet (ley 44/2006) aangenomen die verbiedt dat u de lokale winstbelasting (Plus Valia) doorberekent. U loopt dus een zeker risico als u de koper van uw huis deze winstbelasting in rekening brengt. Voor wat betreft de landelijke winstbelasting kunt u er nog altijd voor kiezen een deel van de verkoopprijs buiten de Escritura te houden, wel zo voordelig voor u en de verkoper want die betaalt over een lagere prijs overdrachtsbelasting.Dat 99% van de buitenlanders nu geen vermogensbelasting afdragen kan niet gezien worden als gewoonterecht. De belastingbestanden binnen de EU zijn sinds 2007 gekoppeld waardoor het met één druk op de knop mogelijk is om na te gaan of u een huis of rente rekening heeft in een van de EU lidstaten.

Ook is het niet meer mogelijk een transactie te doen in Spanje zonder NIE of NIF nummer, u zult zich altijd eerst moeten registreren bij de belastingdienst onder overlegging van een identieteitsbewijs alvorens u een huis mag aankopen.
Een makelaar of verkoper die met u zaken doet zonder dat uw gegevens bij hem bekend zijn staat een forse boete te wachten. Die bedenkt zich tegenwoordig dus wel.


Zeg achteraf nooit: "dat wist ik niet!"

Met HipoteCasa altijd de kat uit de boom en zeker niet in de zak!

contact pagina